Dermaroller
Dermaroller Nedir?
Dermaroller; kökeni uzak doğuya dayanan, gelenksel cilt bakımı tedavileri arasında yer alan bir ekipmandır. Bir tekerlek şeklinde basit makineye 0,2 ve 1 milimetreye varan minik iğnelerin yerleştirildiği tekerleklere verilen isimdir. Dermarollerlar aslında deri altına nüfuz etmesi gereken cilt bakım kremi ve yağ gibi ürünlerin deri altına daha kolay ve hızlı girebilmesini sağlarlar.
Cilt zamanla çevresel faktörlerle, makyaj ile, yanlış beslenme ile eski sağlığını kaybeder ve gözenekler açılmaya, ciltteki hyaluronik asit azalmaya başlar. Bu sebeplerden dolayı birçok işlemler yapılır cilde yapılacak uygulamaların başında dermaroller işlemi gelir. Genellikle kollajen sentezi ve diğer cilt bakımı kremi ürünlerinin deri altına girişi için sıklıkla kullanılır. Evde kolayca siz de uygulayabilirsiniz. Buradaki mantığı aslında kısaca şu şekilde özetleyebiliriz; cildinizin altına girmesini istediğiniz krem ya da yağı yüzünüze sürersiniz, dermaroller ile cildinizin üzerinden hafifçe geçersiniz ve bu ürün cildinizin altına kolayca girer. Ayrıca bu mikro iğneler vücudunuza girdiğinde boyutuna bağlı olarak cildi yenilenmesi için uyarır. Yani çok küçük gözle görünmeyen minik yaralar sayesinde cildiniz kendini onarmaya çalışır, bu sebeple cildiniz hızlıca yenilenmiş olur. Dermaroller son dönemlerin en popüler evde uygulanabilen pratik bir cilt bakım işlemidir. Ucunda 0,5/ 2,0mm arasındaki ölçülerde yaklaşık 60 mikro iğneden oluşan el aparatıdır. Ucundaki iğneler silindir başlığın üzerinde bulunur ve dönerek hareket ederler. Dermaroller’ın her hareketinde ucundaki iğneler cilde nüfus ederek işlemi başlatmış olurlar. İğne boyları ve derinlikleri cilt üzerinde uygulanacak bölgeye göre değişir. Örneğin; göz çevresi hassas bir deriye sahip olduğu için en küçük iğnelerin bulunduğu başlık kullanılmalıdır. Başlık ucundaki mikro iğnelerin cilde hasar vermemesi ve alerjik duruma sebep olmaması için mutlaka titanyum olmalıdır. Titanyum iğneler paslanmazlar.
Dermaroller Nasıl Uygulanır?
Kozmetik dermatolojide en çok uygulanan dermaterapi de denilen özel ve dikkatli yapılması gereken bir uygulamadır. Mikro iğnelerden oluşan aparat kaliteye göre etkisi ve yararı değişmektedir. Dermaroller işleminde mutlaka destekleyici serum kullanılmalıdır. Kullanılacak serumun mutlaka cilt tipine uygun olması gerekir. Dermaroller’ın ucundaki mikro iğneler cilt üzerinde yüzlerce delik oluşturarak kullanılacak serumun cildin birkaç milimetre derinliğe nüfus etmesini sağlar. Oluşan delikler gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Dermaroller aynı zamanda ciltte mikro hasar oluşturur. Bu hasar dışarıdan sadece kırmızılık olarak görünür. Kusursuz çalışan insan vücudu mekanizması, hasar oluşan bölge hızlı bir şekilde kolajen sentezlemeye başlar. Bu durum cildin yenilenmesini ve yeni hücrelerin oluşmasını sağlatmış olur. Dermaroller uygulamasında mikro iğneler cildin en alt katmanlarına ineceği için mutlaka öncesinde cildin saf alkol ya da cilt dezenfektanı ile temizlenmesi gerekir. Ayrıca Dermaroller başlığı her kullanımdan önce mutlaka dezenfekte edilmelidir. Eğer kullanım öncesi başlıktaki iğnelerin renkleri değişmiş ve paslanmış ise ürününüz titanyum değildir. Bu da alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Eğer cildiniz çok hassas ise temizleme işleminden önce bir miktar lokal anestezi kremi kullanıp 15 dakika bekleyebilirsiniz. Uygulama sırasında doktorunuza danışarak cilt tipinize uygun bir serum kullanmak işlemin etkisini %90 arttıracaktır. Uygulama sırasında kan dolaşımınız hızlanacak ve cildinizdeki elastin kolajenler harekete geçecektir. Dermaroller aletini cildinize uygularken dik bir şekilde tutmalısınız. Her bir bölge üzerinde yıldız çiziyormuş gibi yaklaşık 10 defa başlığı ileri ve geri olarak hareket ettirmelisiniz. Serumu uygulama öncesi, sonrası veya uygulama sırasında kullanabilirsiniz. İşlem sırasında minik kanamalar meydana gelebilir. Bu durumdan korkmayınız. Ancak çok ta agresif şekilde uygulamamalısınız. Eğer uygulama sonrası cildinizde çok fazla kızarma ve ödem meydana geldi ise yatıştırıcı bir maske uygulayabilirsiniz. İşlem minimum 15 dk, maksimum 45 dk sürmelidir. İşlemi 15 gün aralıklarla uygulayabilirsiniz. Uygulaması sonrasında direk olarak güneşe maruz kalmamalısınız. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa mutlaka minimum 50 faktör güneş koruyucu kullanmalısınız. Uygulama sonrası 6 saat kadar yüzünüze su değdirmemeye özen gösterin. Uygulamadan 15 gün sonra yine güneş koruyucu ile olmak üzere güneşlenebilirsiniz.