Kimyasal Peeling
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling, üst katmanları çıkarmak için cilde kimyasal bir çözeltinin uygulandığı bir cilt yenileme yöntemidir. Kimyasal bir kabuğun ardından tekrar büyüyen cilt daha pürüzsüz ve daha genç görünümlüdür.
Kimyasal peeling, tipik olarak yüzdeki kırışıklıkları, cilt rengini ve izleri tedavi etmek için kullanılır. Kimyasal peeling (soyma işlemi) tek başına veya diğer kozmetik prosedürlerle birlikte yapılabilir.
İstenilen sonuçlara bağlı olarak farklı derinliklerde (hafif, orta veya derin) kimyasal peeling yapılabilir. Her bir kimyasal soyma tipi farklı bir kimyasal çözelti kullanır. Daha derin kimyasal kabukları daha çarpıcı sonuçlar verir, ancak daha uzun iyileşme süreleri içerir.
Hafif Kimyasal Peeling : Hafif (yüzeysel) bir kimyasal peeling, cildin dış katmanını (epidermis) çıkarır. İnce kırışıklıklar, sivilce, düzensiz cilt tonu ve kuruluk tedavisinde kullanılabilir. İstediğiniz sonuçlara bağlı olarak her iki ila beş haftada bir sıklıkta hafif bir kimyasal kabuğuna sahip olabilirsiniz.
Orta Kimyasal Peeling : Bu tip kimyasal soyma, cilt hücrelerini epidermisten ve orta cilt katmanından (dermis) üst kısmının bölümlerinden çıkarır. Orta dereceli bir kimyasal kabuk, kırışıklıkları, sivilce izlerini ve düz olmayan cilt tonlarını tedavi edebilir. Sonuçları korumak için üç ila dokuz ay sonra orta kimyasal bir kabuğu tekrarlayabilirsiniz.
Derin Kimyasal Peeling : Derin bir kimyasal soyma cilt hücrelerini epidermisten ve dermisinizin orta ila alt katmanının bölümlerinden uzaklaştırır. Daha derin kırışıklıklar, izler veya kanser öncesi büyümeleriniz varsa doktorunuz derin bir kimyasal peeling önerebilir. Derin bir kimyasal peeling sadece bir kez yapılabilir.
Kimyasal Peeling Yan Etkileri
Kimyasal peeling, aşağıdakiler dahil çeşitli yan etkilere neden olabilir:
Kızarıklık : Kimyasal bir kabuğun normal iyileşmesi, tedavi edilen cildin kızarıklığını içerir. Orta veya derin bir kimyasal kabuğun ardından kızarıklık birkaç ay sürebilir.
Yara izi : Nadiren, kimyasal bir kabuk, tipik olarak yüzün alt kısmında yara izine neden olabilir. Bu izlerin görünümünü yumuşatmak için antibiyotikler ve steroid ilaçları kullanılabilir.
Cilt rengindeki değişiklikler : Kimyasal bir kabuk, tedavi edilen cildin normalden daha koyu (hiperpigmentasyon) veya normalden daha hafif (hipopigmentasyon) olmasına neden olabilir. Hiperpigmentasyon, yüzeysel soymalardan sonra daha yaygınken, hipopigmentasyon derin bir soyma sonrasında daha yaygındır. Ten rengindeki değişiklikler, daha koyu tenli ve kalıcı olabilen kişilerde daha yaygındır.
Enfeksiyon : Kimyasal bir soyma uçuk virüsünün alevlenmesine neden olabilir - soğuk yaralara neden olan virüs. Nadiren, kimyasal bir kabuk bakteri veya mantar enfeksiyonuna neden olabilir.
Kimyasal Peeling İşlem Öncesi
Kimyasal bir soyma tipik olarak ofis tabanlı bir prosedür odasında veya ayakta cerrahi tesiste yapılır. İşlemden önce doktorunuz yüzünüzü temizler ve gözlerinizi merhem, gazlı bez, bant veya gözlükle kapatabilir. Ayrıca saçınızı da koruyabilir.
Sonuçlar
Hafif bir kimyasal peeling cilt dokusunu ve tonunu artırabilir, ayrıca ince kırışıklıkların görünümünü azaltabilir. Sonuçlar ilk başta hafif olacak, ancak tekrarlanan tedavilerle artacaktır.
Hafif bir kimyasal peelingden sonra, yeni cilt tedavi edilen bölgeyi tamamen kaplayana kadar güneşe maruz kalmaktan kaçının.
Orta kimyasal bir kabuğunuz varsa, işlemden sonra cilt belirgin şekilde pürüzsüz olacaktır. Uzun bir süre güneş ışınlarına maruz kalmamanızı öneriyoruz.
Derin bir kimyasal kabuğun ardından, tedavi edilen alanların görünümünde ve hissinde çarpıcı bir iyileşme göreceksiniz. Ten rengindeki değişiklikleri önlemek için cildinizi güneşten kalıcı olarak korumanız gerekecektir.
Kimyasal soyma sonuçlarının kalıcı olmayabileceğini unutmayın. Yaşlandıkça, şaşırarak ve gülümseyerek yüz üzerinde çizgiler almaya devam edersiniz. Yeni güneş hasarı da sonuçlarınızı tersine çevirebilir ve ten renginizde değişikliklere neden olabilir.